• ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

  • ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

  • ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

  • ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

  • ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

  • ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

  • ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

  • ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

  • ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

  • ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

  • ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

  • ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

  • ” Välkomnande text med ett citat från kund  ”

    - Anonymous

Robbans Tips

Fisk är oftast väldigt enkelt att tillaga men för att lyckas riktigt bra krävs det fina råvaror.
Detta gäller naturligtvis all matlagning och fisk är inget undantag.
Här vill jag dela med mig av tankar och tips kring fisk och skaldjur för att underlätta för dig som vill laga en extra god rätt bestående av havets läckerheter.

 

ATT HANDLA FISK OCH SKALDJUR

När det gäller hel fisk ska den ha glansigt skinn, ögonen skall vara klara. Vitfisk ska vara vit, inte gulaktig i köttet. Gälarna ska vara glansigt röda eller mörkröda. Filéerna ska ha ett klart, lite genomskinligt kött och dofta friskt.

När du handlar räkor ska de ha en glatt och fin lyster. Kräftorna ska ha en spänstig stjärt och musslor och ostron ska stänga sig. 

 

TÄNK PÅ 

Att varje fisksort har sin säsong då den är som bäst och vid rombärande säsong blir fisken magrare än annars.

Rödspätta är som magrast under vinterhalvåret. Från slutet av november till maj månad smakar den betydligt sämre än under övrig tid. Under denna period säljer vi därför inte rödspätta över huvud taget.

Havskräftor kan du med fördel äta året om, inte bara i augusti till kräftskivan. Utan de är snarare ännu bättre de övriga månaderna.

Sej är en fantastiskt fin fisk och ett billigare alternativ till torsk. Den har lite tätare textur och faller inte isär på samma sätt som torsk kan göra.

Var inte heller rädd för att byta ut en fisk i ett recept mot en annan fisksort. På så sätt får du variation och ny smak på dina favoritrecept. 

En fisk av hög kvalitet smakar utsökt med bara lite salt och peppar. Gör som stjärnkockarna och lägg istället lite mer tid på tillbehören och använd riktigt fräscha råvaror i hela matlagningen för bästa resultat.

 

TEMPERATUR

Vanligaste felet vid tillagning av fisk är att man har för hög temperatur. Använd en termometer vid tillagning i ugn för ett perfekt resultat.

Ungstemperaturen kan variera från 80 – 175°C. Vid låg temperatur efterbakas inte fisken när man tagit ut den, vilket det finns risk för vid högre temperaturer.

Innetemperaturen ska vara: 

Torskrygg, 48°C

Hälleflundra, 46-47°C

Fasta fiskar som till exempel Långa blir klar vid en högre temperatur, räkna med 50-52°C.

VINTIPS

 

Klicka här för att ladda ner och läsa om våra vintips

av

Henrik Magnusson

Partner/Cavisten Vinhandel

www.cavisten.se

www.facebook.com/cavisten